Contrescarp

‘Logiesvertrek met kantoor van de commandant’

Luxe logeren doe je in het voormalig logiesvertrek met kantoor van de commandant. Dit was wel het hart van het fort met ook nog eens het telegraafkantoor

Dat maakte het gebruik van seinvlaggen, soms postduiven en ’s nachts lichtkogels overbodig. Want in 1891 werd door de rivier De Waal een telegraafkabel gelegd vanaf slot Loevestein. Willemskazerne in Gorinchem en fort Asperen werd hiermee ook “telegrafisch verbonden”.

Achter de kachel bevindt zich nog de binnenkomende kabel. Een hele stap vooruit voor een efficiënte communicatie. Aangrenzend bevond zich het logiesvertrek voor officieren. Korte lijnen dus. Voor meerdere commandanten was dit hun onderkomen. In de spannende tijd van 1 oktober 1939 tot 1 april 1940 was 1e luitenant A.F. de Savernin Lohman mede verantwoordelijk op Fort Vuren waarvan ongeveer drie maanden als commandant.

Het kerstfeest in de mobilisatietijd van 1939 werd door de hier gelegerde militairen gevierd in het buiten werking gestelde Herwijnse gemaal aan de overkant van de gracht. Dat was in gebruik genomen als kantine en de Savernin Lohman zorgde voor een sfeervolle aankleding. Lokale kranten berichtten daarover.

Hoe bijzonder is het, dat we ca. 80 jaar later van een kleinzoon niet alleen veel informatie uit die tijd mochten ontvangen, maar ook de zogeheten kepie met baret en meer spulletjes van zijn grootvader! Op 1 april 1940 werd hij bevorderd tot kapitein en verantwoordelijk voor de batterijen Poederoijen en Brakel.