Fortlodge I

‘De voormalige kazerne’

De luxe Fortlodge I is gesitueerd in de voormalige kazerne, gebouwd in ca. 1878, bestaande uit begane grond en verdieping, gelijktijdig met de Contrescarp rond de toren. Om het fort aan het oog van de vijand te onttrekken werden op het fort een aantal bomen en knotwilgen geplant. Voor gasten zorgen die nu nog steeds voor heerlijke schaduwplekjes op het complex.

Aanvankelijk was hier slechts een lunet, een U-vormig aarden wal met de opening naar het westen en dus gericht op het oosten, waarvandaan de vijand verwacht werd. Later werd de lunet verbonden met de aardwerken van het torenfort en de kazerne gebouwd, voorzien van geschutsbanken gericht op het oosten.

Zowel in Lodge I als III, bevindt zich een munitiemagazijn met daarachter hijskokers en munitieliften naar de eerste verdieping. Om het kruitmagazijn loopt een veilige lichtgang. In lampen-nissen werden olielampen geplaatst achter 2 cm. dik glas om de ruimte te verlichten. De verdieping van de kazerne bestond uit twee logieslokalen en twee kanonremises die tevens als schuilplaats konden dienen. En in die remise ga je nu comfortabel slapen, met op je terras een heerlijke hottub voor de volgende morgen….