PRACHTIGE BELEVING OP EEN UNESCO WERELDERFGOED

EEN UNIEKE PLEK IN NEDERLAND

Fort Vuren is een torenfort. De forten van dit type waren de eerste kunstwerken die gebouwd werden. Ze waren rond en stonden te pronken in de uiterwaarden. Torenforten zie je meestal aan de rivieren, zoals Fort Asperen aan de Linge en Fort Everdingen aan de Lek.

Al snel waren ze kwetsbaar door zwaardere munitie en de gedraaide loop op de kanonnen. Het gevolg was dat er een veilige wal rond de vijandelijk kant van de toren gebouwd diende te worden. Dat gebeurde al heel snel. Rond 1878 werden de torenforten voorzien van een Contrescarp, een gebouw met een aardenwallen dekking. De toren verdween er achter uit het zicht en werd minder kwetsbaar
Historie
Fort Vuren is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslijn die pas in 1845 gestart kon worden. Deze linie loopt van Muiden naar de Biesbosch en bevat meer dan 60 fortificaties.

Fort Vuren is een torenfort en is in 1845 gebouwd. Al in 1878 vindt er een ingrijpende verbouwing plaats: de bouw van de Contrescarp.

Het fort is eigendom van Staatsbosbeheer en is onder regie van de St. Wandel en FietsForten geheel gerenoveerd en voor de komende 50 jaar weer bruikbaar gemaakt. Deze restauratie heeft 6 jaar geduurd en is afgesloten met de herbouw van de Fortwachterij.

Als u echt meer wilt weten over het fort en de
waterlinie kunt u een rondleiding aanvragen.

ONZE KAMERS

INDRUK FORT VUREN

FORTWACHTERIJ

De Fortwachterij is het restaurant waar u simpel of uitgebreid kunt lunchen. Op de kaart staan ook mooie wijnen en speciale bieren. De Fortwachterij van Fort Vuren is dé plek voor een lekkere lunch. Met een stevige koffie of een goed glas wijn. En altijd stralende bediening. Voor een grote groep of partij reserveren?

CONTACT OPNEMEN

DE OMGEVING

Het LAW- Waterliniepad, loopt langs het Fort. Vlak bij de ingang van het fort start een Klompenpad. Voor de NS-wandeling vanuit Gorinchem naar Leerdam en andere Struinroutes is Fort Vuren vaak het rustpunt of de overnachtingsplaats voor de vermoeide reiziger. Voor de fietsers zijn er heel veel mogelijkheden om de omgeving te verkennen. Er zijn fietsen te huur op Fort Vuren voor 15 euro per dag!

BEKIJK FIETSROUTES

WAT HEEFT FORT VUREN NOG MEER TE BIEDEN

RONDLEIDING

Tijdens de rondleiding ontdekt u veel meer over de unieke locatie van het Fort en kijkt u mooi uit over de Uiterwaarden van de Hondswaard (SBB) en de rivier de Waal. Kortom, bent u geïnteresseerd in een stukje geschiedenis over Fort Vuren en de Nieuwe Hollandse Waterline? Kies dan voor een rondleiding op Fort Vuren!

Tijdens de rondleiding nemen wij u zoals gezegd mee in het verleden van het Fort. Zo ontdekt u gaandeweg steeds meer over de historie, de restauratie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gidsen vertellen u daarnaast ook over het leven van de soldaat vroeger, de veranderingen aan het fort en laten zien wat er van overgebleven is. Heeft u een vraag? Stel deze dan gerust aan de gids!

Deze rondleidingen zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld familiedagen gecombineerd met een lunch of diner. In de wintermaanden is een rondleiding niet mogelijk doordat er dan vleermuizen in de Toren van het Fort hun winterslaap houden. Echter kunnen wij dan wel een presentatie verzorgen over Fort Vuren en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

U kunt een rondleiding boeken in de zomerperiode van april t/m september en de kosten voor de rondleiding bedragen € 4,50 per persoon met een starttarief van € 15,00. De rondleiding duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Aanvraagformulier (let op uw aanvraag wordt pas bevestigd wanneer u een bevestigingsmail ontvangt).

DE HERBERG

Bent u op zoek naar een unieke feest- of vergaderruimte? Dan bent u bij Fort Vuren aan het juiste adres! In de oude herberg ‘de drie mutsen’ bent u met een kleiner gezelschap namelijk overdag van harte welkom om te midden van een historisch torenfort uit 1845 uw familiefeestje of bedrijfsvergadering te organiseren.

De locatie van het fort is zeer uniek en bovendien onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit maakt uw feest of vergadering, samen met de fantastische inrichting van de oude herberg, gegarandeerd onvergetelijk!

Kortom, zoekt u een bijzondere feestruimte overdag om af te huren voor uw familiefeestje of bedrijfsuitje? Kies dan voor de oude herberg in Fort Vuren, een historisch torenfort met voldoende mogelijkheden om uw feest of vergadering geheel naar wens in te richten!

DE TOREN

Bent u op zoek naar een unieke locatie voor uw feest, receptie, presentatie of evenement? Dan bent u bij Fort Vuren aan het juiste adres! In de toren van Fort Vuren bent u met gezelschappen vanaf 100 personen of meer, namelijk meer dan welkom om uw feest, receptie, presentatie of evenement te organiseren!

De locatie van het fort is zeer uniek en bovendien onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit maakt uw feest of receptie, samen met de prachtige uitstraling van de toren van Fort Vuren, gegarandeerd onvergetelijk!

Kortom, zoekt u een bijzondere locatie om af te huren voor uw feest of receptie? Kies dan voor de toren van Fort Vuren, het kenmerkende ronde gebouw midden in ons historische fort. Wij bieden u voldoende mogelijkheden om uw feest of receptie geheel naar wens in te richten!

DE FORTWACHTERIJ

Heeft u een dagje heerlijk gefietst of gewandeld? Sluit de dag af met een overheerlijke maaltijd bij ons restaurant De Fortwachterij. U kunt bij ons heerlijk genieten van een simpele of uitgebreide lunch. Naast onze lekkere gerechten en hapjes hebben wij ook lekkere wijnen en speciale bieren op de kaart staan. Kortom, dé ingrediënten voor een perfecte dag op Fort Vuren!

De Fortwachterij heeft ondanks haar prille leeftijd nu al de sfeer van een bruin etablissement. Een brandende open haard in de winter, een oude leren bank om heerlijk in weg te zinken en de vele accessoires stralen rust en gemak uit.

U kunt bij ons ook voor grotere groepen reserveren. Of het nu gaat om een trouwfeest, een verjaardag of een werkbrunch, alles is mogelijk bij ons. In de Fortwachterij is veel mogelijk. En als u het wilt, kan voor u een passend arrangement gemaakt worden. Bel ons gerust op +31 183 660950 of mail ons op fortwachterij@fortvuren.nl.

FOTO- & FILMLOCATIE

Unieke fotolocatie in een historisch Fort. Bent u op zoek naar een unieke fotolocatie voor uw bruidsrapportage of familiefoto? Dan bent u bij Fort Vuren aan het juiste adres! Ons historische fort is namelijk gelegen op een forteneiland met veel vrije groene én intieme industriële ruimtes.

De locatie van Fort Vuren is dan ook uniek en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zo kunnen er foto’s gemaakt worden met de Uiterwaarden van de Hondswaard (SBB) en de rivier de Waal op de achtergrond! Ook wanneer u een unieke fotolocatie zoekt voor uw bruiloft bent u bij Fort Vuren aan het juiste adres!

Fort Vuren is dan ook meer dan geschikt als trouwlocatie. De bijzondere locatie en de unieke sfeer zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke dag. Er is tot slot voor ieder wat wils, groots en gezellig, of juist klein en intiem!

Kortom, wilt u graag iets bijzonders vastleggen op een unieke fotolocatie? Kies dan voor Fort Vuren!

* Kosten zijn 150 euro voor 1,5 uur fotograferen met maximaal 6 personen, alleen op reservering mogelijk.

Aanvraagformulier (let op uw aanvraag wordt pas bevestigd wanneer u een bevestigingsmail ontvangt).

FIETSEN HUREN

Wilt u lekker een rondje langs de waal fietsen? U kunt fietsen huren met drie versnellingen op Fort Vuren voor 15 euro per dag.

Het is zeer de moeite waard om de omgeving van Fort Vuren eens met de fiets te bewonderen. Op www.route.nl vindt u prachtige fiets-routes die u kunt starten vanaf Fort Vuren.

Het is daarnaast mogelijk om vanaf Fort Vuren met de fiets het pondje over de waal te nemen naar het centrum. Aan het water vind u bovendien een schat aan cultuurhistorisch erfgoed.

Neem contact op via 0183-660950 of mail naar info@fortvuren.nl om een fiets te reserveren.

Aanvraagformulier (let op uw aanvraag wordt pas bevestigd wanneer u een bevestigingsmail ontvangt).